luni, 28 noiembrie 2016

Asigurătorul are obligația să despăgubească singur prejudiciul cauzat prin infracțiune
În ședința din 15 februarie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit a soluționat recursul în interesul legii, fiind pronunțată următoarea soluție:
            Decizia nr.1  în dosarul nr.23/2015
Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și în consecință:
În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 86 din Codul de procedură penală, stabilește că:
În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente și are obligația de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracțiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare și prin dispozițiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă.
Obligatorie, conform dispozițiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală.
Pronunțată în ședință publică de la 15 februarie 2016.
Sursa: Comunicat Biroul de Informare și Relații Publice al Înaltei Curți de Casație și Justiție

Ce este RCA?
Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru autovehicule este un contract forțat (impus și reglementat prin lege) încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică, și o societate de asigurare autorizată de ASF
În baza acestui contract de asigurare RCA, societatea de asigurare care a emis polița de asigurare RCA, în schimbul încasării primei de asigurare, este obligată să plătească despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident provocat prin intermediul vehiculului asigurat, pentru pagube materiale și pentru daune morale și materiale în caz de vătămări corporale sau deces.
Drept consecință, asigurarea RCA este menită a-l despăgubi pe terțul prejudiciat într-un accident rutier, iar caracterul obligatoriu al acestui tip de asigurare rezultă din legea specială, ca necesitate a garantării despăgubirii persoanei prejudiciate, în timp util, indiferent de situația materială a celui vinovat de producerea pagubei.
Asigurarea obligatorie RCA urmărește două obiective:
1.       Protecția financiară a persoanei prejudiciate, astfel încât aceasta să beneficieze de repararea integrală a prejudiciului material și/sau moral suferit, independent de situația materială a asiguratului RCA, vinovat de producerea accidentului.
2.       Protecția financiară a asiguratului RCA, vinovat de producerea accidentului, dat fiind că, în lipsa acestei asigurări, persoana prejudiciată din accident poate solicita despăgubirile de la FPVS, iar după aceea FPVS va recupera sumele plătite chiar de la conducătorul auto neasigurat RCA, vinovat de producerea accidentului și  de faptul că nu s-a asigurat RCA.
Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule acoperă daunele provocate unor terțe persoane prejudiciate în urma unui accident produs prin intermediul vehiculului asigurat RCA.
Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale sau prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat.
Limitele de despăgubire stabilite de către ASF se ridică la un milion de euro pentru pagube materiale și la cinci milioane de euro pentru daune morale și materiale în caz de vătămări corporale sau deces, produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
Sursa: Consiliul Concurenței și ASF
RCA este Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto.
RCA-ul se incheie pentru toate autovehiculele ce se inmatriculeaza pe teritoriul Romaniei, fiind valabila atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Polita RCA este obligatorie si acopera raspunderea civila pentru pagubele provocate tertilor prin accidente auto.
De la inceputul lui 2007, polita de asigurare de raspundere civila auto obligatorie in Romania (RCA) include nu doar acoperirea riscurilor specifice pe teritoriul tarii noastre, fiind valabila pentru toate tarile din Uniunea Europeana.
Asadar polita RCA (include si documentul Carte Verde) este valabila atat pe teritoriul Romaniei cat si in statele membre UE.
Riscuri acoperite de RCA:
·         deces sau vatamare corporala
·         avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule)
·         pagube ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului avariat, produse tertilor din culpa asiguratului.
Despagubiri pentru RCA:
Despagubirile pentru RCA se platesc nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat. In situatia producerii unuia din riscurile asigurate de polita RCA, asiguratorul acorda:
·         sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite pentru riscurile de mai sus
·         cheltuielile facute de asigurat in procesul civil


Drepturile victimei accidentului rutier

Victima accidentului rutier are următoarele drepturi:
1. Dreptul la repararea integrală și cu promptitudine a prejudiciului suferit, printr-o justă și echitabilă despăgubire, drept care se naște din ziua cauzării prejudiciului, chiar dacă acest drept nu poate fi valorificat imediat;
2. Dreptul de a formula plângere prealabilă împotriva autorului accidentului;
3. Dreptul de a-și retrage plângerea prealabilă îndreptată împotriva autorului accidentului;
4. Dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în termen optim și previzibil, de către o instanță independentă, imparțială și stabilită de lege.
5. Dreptul de a propune administrarea de probe, de a ridica excepții și de a pune concluzii, în condițiile prevăzute de lege;
6. Dreptul de a formula orice alte cereri ce țin de soluționarea laturii penale a cauzei;
7. Dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiția de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poștă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informații să îi fie comunicate;
8. Dreptul de a consulta dosarul, în condițiile legii;
9. Dreptul de a fi ascultată;
10. Dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor și experților;
11. Dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înțelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
12. Dreptul de a fi asistati de avocati si juristi sau reprezentată de ASOCIATIA HERACLEEA;
13. Dreptul de a apela la negocieri, în cazurile permise de lege;
14. Dreptul de a fi în cunoștiință cu privire la desfășurarea procedurii;
15. Dreptul de a se constitui parte civilă în procesul penal pentru obținerea despăgubirilor;
16. Dreptul de a deschide o acțiune civilă separată, pentru repararea prejudiciului, la instanța civilă competentă;
17. Dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
18. Alte drepturi prevăzute de lege.
Despăgubirea victimei accidentului rutier când autorul accidentului a decedat
In cazul unui accident rutier în care autorul accidentului a decedat, victimele accidentului rutier sau rudele victimelor decedate în respectivul accident nu pot să-și obțină despăgubirile cu titlu de daune materiale și daune  morale prin constituire de parte civilă în procesul penal.
In această situație victimele accidentului rutier pot să-și obțină despăgubirile pentru prejudiciul material și moral suferit, doar printr-o acțiune civilă, în pretenții, îndreptată împotriva Asigurătorului RCA al autoturismului prin intermediul căruia a fost produs accidentul, în baza contractului de asigurare RCA, în temeiul și în limitele prevăzute de lege.
Procesul penal, în faza de judecată, este împiedicat de inexistența fizică a persoanei care trebuie trasă la răspundere de legea penală, aceasta fiind decedată. Nemaiexistând proces penal, nici latura civilă, accesorie celei penale, nu mai poate fi alăturată acestui proces prin constituirea de parte civilă. Cu toate acestea recomandam victimelor vătămate corporal grav sa facă plângere penala împotriva autorului accidentului, din mai multe motive pe care le voi expune pe larg într-un alt articol.
Procurorul sau organul de cercetare penală va deschide dosar penal, va instrumenta acest dosar, va desfășura ancheta în faza actelor premergătoare privind circumstanțele producerii accidentului, persoanele implicate, victimele decedate, vătămate corporal și numărul de zile de îngrijiri medicale ale acestora certificate medico-legal … și va propune procurorului de caz, prin referat, neînceperea urmăririi penale împotriva făptuitorului decedat, sau încetarea urmăririi penale în cazul în care a fost dispusă începerea urmăririi penale.
Prin urmare, în toate cazurile în care autorul accidentului rutier a decedat procurorul nu  va pune în mișcare acțiunea penală și nu va întocmi rechizitoriu de trimitere în judecată, ci  prin rezoluție motivată, va dispune neîncepere sau, după caz, încetarea urmăririi penale față de autorul accidentului pentru infracțiunea de ucidere din culpă sau de vătămare corporală din culpă.
Rudele autorului accidentului nu pot pretinde despăgubiri pentru cheltuielile materiale ocazionate de înmormântare, ritualuri, piatră funerară și nici pentru suferința încercată datorită decesului autorului accidentului, în schimb pot solicita despăgubiri cu titlu de daune materiale și morale pentru propria vătămare corporală cauzată de accident.
Stabilirea si plata despagubirilor
Avizarea și constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea și plata despăgubirilor ori a sumelor asigurate se efectuează în condițiile legii și ale normelor adoptate în baza legii de ASF, pentru asigurările obligatorii, sau ale contractului de asigurare, în cazul asigurărilor facultative.
Avizarea de daună este procedura prin care păgubitul înregistrează la asigurător o pretenție de despăgubire, pe baza unor documente din care rezultă producerea unui eveniment acoperit prin polița de asigurare.
Asigurătorii RCA au obligația de a publica pe site și de a actualiza periodic toate datele necesare, care să le permită persoanelor păgubite accesul direct la informațiile privind procedura de avizare și constatare a daunelor, precum și informații privind personalul de specialitate responsabil cu desfășurarea activității de constatare și lichidare a daunelor auto.
Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin polița de asigurare RCA obligă asigurătorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părții prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire și să soluționeze cererea în termenul legal.
Dacă nu se prevede altfel prin lege, despăgubirea se stabilește prin convenție încheiată între asigurat, terța persoană prejudiciată și asigurător sau, în caz de neînțelegere, prin hotărâre judecătorească.
Despăgubirile se stabilesc în conformitate cu art. 54 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, în baza poliței RCA, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, pe baza elementelor cuprinse în formularul „Constatare amiabilă de accident” ori pe baza actelor eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, pe baza înștiințării sau a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător, precum şi a oricăror mijloace de probă, ori prin hotărâre judecătorească.
Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună – constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, înștiințare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă – rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.
După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana păgubită va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unității de specialitate.
În situația efectuării plății de către asigurătorul RCA direct în contul indicat în declarația de acceptare a despăgubirii de către persoana păgubită, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului RCA eventualele obiecții referitoare la cuantumul despăgubirii, dacă plata efectuată conține elementele necesare identificării acesteia de către creditor.